Hallo lieve vrienden, kennissen, volgers en leden van Sports Academy Schreiber,
Wij hebben de afgelopen dagen veel berichtjes gekregen waarin jullie je afvragen waar opeens alle negatieve en haatdragende reacties op onze social media accounts vandaan komen. Zoals elk verhaal heeft ook dit verhaal twee kanten, en wij willen hierbij kort onze kant toelichten en we hopen dat wij deze vervelende ervaring daarmee af kunnen sluiten.
Op Oudjaarsdag hebben wij een hotel geboekt in Assen om het vuurwerk (dat we ondanks het recente verbod toch wel hadden verwacht in de Randstad) te ontlopen voor onze twee hondjes. Die middag gingen wij even de stad in. Toen we wegreden bij het hotel zagen wij een man die op het kruispunt onze auto stond te fotograferen. Wij maakten er op dat moment niet veel van, maar het viel ons wel op. Bij terugkomst stond de man er nog steeds. Hoewel wij weten dat het is toegestaan om in het openbaar foto’s en video’s te maken hoeft natuurlijk niet iedereen dat ook prettig te vinden. Iemand vragen om toelichting en eventueel te verzoeken om de foto’s te verwijderen is daarom ook toegestaan. Vandaar dat Irma uitstapte om te vragen aan de man waarom hij foto’s maakte. De man, die, toen we hem dichterbij zagen, een jongere jongen bleek te zijn pakte daarop meteen zijn mobiele telefoon en begon ons te filmen. Wij vertelden hem toen dat we graag wilden dat hij daarmee stopte. Ik denk dat menig mens van onze generatie zich daar wel in zou kunnen verplaatsen.
De jongen legde ons uit dat hij foto’s maakte voor Carspotting, iets waar wij nog nooit van gehoord hadden, maar wat een website blijkt te zijn waarbij mensen foto’s maken van mooie auto’s om die vervolgens te delen met anderen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit verhaal niet meteen duidelijk was, en zeker niet helemaal goed bij ons binnenkwam doordat er nog steeds een mobiele telefoon op ons gericht was, hoewel we hem meerdere keren hadden gevraagd deze weg te doen. Ik probeerde deze daarom weg te duwen. Ik heb daarbij nooit geweld gebruikt tegen deze minderjarige jongen. De mensen die mij kennen weten hopelijk ook dat ik dat nooit zou doen.
De nasleep van deze confrontatie is voor ons een afschuwelijke ervaring geweest waar we erg van zijn geschrokken. Het korte stukje film is gedeeld, waarop wij ondertussen onder andere doodsbedreigingen hebben ontvangen. Wij hebben nog met de jongen gebeld om het nog eens uit te praten maar hierop kregen wij ziektes en verwensingen naar ons hoofd geslingerd die niet voor herhaling vatbaar zijn. Hij heeft daarop ons mobiele telefoonnummer gedeeld waardoor we van volslagen onbekenden ook allemaal belletjes en appjes krijgen met dezelfde verwensingen.
We zijn ons ervan bewust dat de confrontatie op verschillende punten in het verhaal van beide kanten anders had kunnen en moeten verlopen. Zowel acties van onze kant als van de kant van de jongen hadden anders gekund en hadden achteraf ook anders gemoeten. Het filmpje mist echter een groot stuk context dat wij hopelijk bij deze hebben kunnen toelichten.
We zullen de komende tijd iets minder actief zijn op social media. Vervelende reacties worden genegeerd en verwijderd. Uiteraard zullen we nog steeds wel bereikbaar zijn voor al onze fijne vrienden, kennissen en leden. We hopen dat we snel weer aan de slag kunnen na de lockdown en dat alles snel weer terug is naar normaal!
Osu,
Bob en Irma.